Recruiter's Diary

Recruiter's Diary

Pomáhám organizacím najít nové zaměstnance do IT a lidem tu pravou práci. Odjakživa mám blízko k lidem a baví mě nalézat řešení tam, kde jiní tápou.

PODZIMNÍ MZDOVÉ TRENDY V IT

Dnes se v blíže podíváme na aktuální informace, statistiky a trendy, které na trh práce v IT přinesly poslední měsíce.

Hana Kopřivová

postreadingtime

Navzdory aktuální ekonomické situaci a vysoké míře inflace stále platí, že v IT odvětví je poměrně snadné najít lepší práci. Šikovných a kvalifikovaných odborníků je na trhu stále nedostatek. Dobrou zprávou je, že podle Českého statistického úřadu a jím zveřejněných údajů o vývoji českého trhu práce za 2. čtvrtletí roku 2022 v IT aktuálně pozorujeme zvyšující se zaměstnanost a relativní nárůst počtu zaměstnanců. V oblasti informačních a komunikačních činností došlo meziročně k navýšení počtu evidovaných zaměstnanců o 5,3 %, tedy o 6,8 tis. míst. Řečí absolutních čísel, v současnosti v IT pracuje téměř 135 tisíc zaměstnanců.

Průměrná mzda v IT oproti jiným oblastem ve 2. čtvrtletí roku 2022 vzrostla o 11 % a dostala se na úroveň 69 854 Kč. Jedná se tak o nejvyšší nárůst průměrné mzdy za dané období napříč odvětvími. Pro představu oproti 1. pololetí roku 2019, tedy před začátkem pandemie Covid-19, vzrostla průměrná mzda v IT k dnešnímu dni o 20 %. Uvážíme-li vliv inflace, pak průměrná mzda bohužel klesla o 9,8 %.

V grafu níže, který je sestaven na základě dat dostupných v Informačním systému o průměrném výdělku můžeme vidět, ve kterých podskupinách a kategoriích zaměstnání (dle CZ-ISCO) a jak konkrétně se projevilo zvýšení mezd v IT během 1. pololetí letošního roku.

Nejvýznamější navýšení mezd můžeme vidět u těchto vybraných skupin:

  • č. 13301 Výrobní a techničtí náměstci (ředitelé) v oblasti ICT, konkrétně o 27 600 Kč
  • č. 2519 Specialisté v oblasti testování softwaru a příbuzní pracovníci, o 12 448 Kč
  • č. 1330 Řídící pracovníci v oblasti informačních a komunikačních technologií, o 11 194 Kč
  • č. 13303 Řídící pracovníci v oblasti telekomunikačních činností, o 10 704 Kč
  • č. 2434 Specialisté v oblasti prodeje a nákupu informačních a komunikačních technologií, o 9 635 Kč
  • č. 2514 Programátoři počítačových aplikací specialisté, o 9 478 Kč

U ostatních podskupin tak vysoké navýšení nevidíme, nicméně nárůst je patrný ve všech katerogiích.

Navýšení mezd v IT

K mírnému navyšování mezd postupně přistoupila celá řada společností. Stále se však najdou organizace, které za poslední rok svým zaměstnancům mzdové ohodnocení nenavýšily vůbec a jimi nabízené mzdy se v důsledku toho často nacházejí pod tržním průměrem. Bohužel tím firmy výrazně ztěžují svoji schopnost udržet stávající zaměstnance, potažmo nabrat nové.

Řada organizací tak dnes řeší nejen nábor nových lidí, ale čím dál důležitějším tématem se stává udržení a péče o stávající zaměstnance. Každý dobrý šéf totiž ví, že spokojený a náležitě oceněný pracovník jen tak nepodlehne lákadlu nového místa, na rozdíl od takového, který má pocit, že by jeho práce mohla být smysluplnější, v lepším kolektivu, nebo lépe ohodnocená.

Nedávné články

Kategorie

O mně

Na tomto webu se chci s Vámi podělit o své zkušenosti, nápady a postřehy z praxe, které mohou recruiterům i firmám usnadnit práci. Nebo alespoň nabídnout jiný úhel pohledu.