Recruiter's Diary

Recruiter's Diary

Pomáhám organizacím najít nové zaměstnance do IT a lidem tu pravou práci. Odjakživa mám blízko k lidem a baví mě nalézat řešení tam, kde jiní tápou.

Novinky k volnému vstupu na trh práce

Víte, že od 1. července 2024 mají občané vybraných zemí volný přístup na trh práce? Tato zajímavá novinka je součástí novely zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti a je reakcí na nedostatek specificky kvalifikovaných zaměstnanců v České republice.

Hana Kopřivová

postreadingtime

Vzhledem k nedostatku kvalifikovaných zaměstnanců v řadě odvětví, může být pro zaměstnavatele možnost získat nové pracovníky ze zahraničí potenciálně zajímavá. Proto jsem pro vás na základě dostupných informací od Ministerstva práce a sociálních věcí a od Ministerstva vnitra připravila přehled toho nejdůležitějšího, co je s novými změnami spojeno.

Občané vybraných zemí nyní nepotřebují pro práci v ČR povolení k zaměstnání na zaměstnanecký poměr

Jedná se o občany těchto zemí: Austrálie, USA, Velké Británie, Kanady, Japonska, Jižní Koreje, Nového Zélandu, Izraele a Singapuru.

Ti už od 1. 7. 2024 nepotřebují povolení k zaměstnání, zaměstnaneckou kartu, modrou kartu (povolení k pobytu a pracovní povolení v jednom pro vysoce kvalifikované občany třetích zemí), ani kartu vnitropodnikově převedeného zaměstnance.

Praktický dopad: Personální / HR oddělení nebude muset vyřizovat celou administrativu spojenou s žádostmi o povolení k zaměstnání pro občany těchto zemí, což může v některých případech snížit administrativní zátěž a samotný proces zaměstnání vybraného kandidáta může být výrazně rychlejší.

Pro práci v ČR stačí občanům vybraných zemí pouze platné vízum, nebo povolení k pobytu

Stále platí, že zájemce o zaměstnání z výše uvedených zemí musí mít platné vízum, nebo povolení k pobytu v České republice.

Praktický dopad: HR oddělení musí ověřit, že zájemce o práci má validní vízum, nebo povolení k pobytu, což zůstává základním předpokladem legálního zaměstnání v České republice.

Volný vstup na trh práce neplatí pro bezvízový styk (pobyt v ČR maximálně po dobu 90 dnů)

Bezvízový stky není možné využít pro výdělečnou činnost. Pokud by chtěl občan jedné z výše uvedených zemí v ČR krátkodobě pracovat, musí si vyřídit krátkodobé vízum za účelem zaměstnání.

Praktický dopad: Zaměstnavatel bude muset ověřovat, jestli má zájemce o práci z uvedeného seznamu zemí krátkodobé vízum za účelem zaměstnání, a to i při bezvízovém styku.

Zrušení testu trhu práce bude aplikováno při nízké nezaměstnanosti do 7 %

Praktický dopad: Při nízké nezaměstnanosti odpadne zaměstnavatelům povinnost dokazovat, že na vybranou pozici není dostupný český pracovník. Nebudou tak muset absolvovat 30 denní test trhu práce, což jim zjednoduší a zrychlí proces zaměstnání cizinců. To může pomoci u vysoce kvalifikovaných rolí, nebo pracovních pozic se speciální znalostí, či zkušeností v oboru.

Rušení volných pozic v databázi Úřadu práce ČR po 6 měsících

Pokud jsou pracovní pozice zaměstnavatelem nahlášené na Úřadu práce déle než 6 měsíců, mohou být z databáze odstraněny.

Praktický dopad: HR oddělení bude muset sledovat dobu, po kterou jsou jimi nahlášené pracovní pozice v databázi Úřadu práce inzerovány, a případně znovu inzerovat ty, které jsou neobsazené déle než 6 měsíců.

Oznamovací povinnost pro zaměstnavatele

Týká se nástupů nových zaměstnanců, ukončení nebo změny v údajích cizince a nově bude probíhat výhradně digitálně přes web Úřadu práce, nebo pomocí datové schránky. Podrobné informace jsou k dispozici zde.

Praktický dopad: Zaměstnavatelé musí všechny nástupy, ukončení nebo změny v údajích o cizincích oznamovat výhradně digitálně, což bude vyžadovat úpravu stávajících interních procesů a zajištění proškolení zaměstnanců pro práci s elektronickými systémy Úřadu práce ČR.

Zavedení nových pravidel pro vyslání zaměstnanců do zahraničí v rámci EU

Nově bude potřeba provést jejich nahlášení na Státní úřad inspekce práce. Postup a formulář najdete zde. Stejná povinnost platí i pro zaměstnavatele, kteří působí v EU a vysílají své zaměstnance na práci do České republiky. Hlášení probíhá přes aplikaci dostupnou na webu Ministerstva práce a sociálních věcí.

Praktický dopad: Personální / HR oddělení bude muset zajistit, že vysílání pracovníků do jiných zemí EU bude řádně nahlášeno do elektronického systému, který poskytuje Státní úřad inspekce práce, což může vyžadovat revizi stáváních procesů a koordinaci s mezinárodními partnery.

Závěr

Pro ostatní občany ze zemí mimo EU stále platí povinnost zajistit si pro práci v ČR jak povolení k pobytu, tak i povolení k zaměstnání, tzv. zaměstnaneckou kartu, kterou vydává Ministerstvo vnitra ČR. Zájemce o práci v ČR o ni musí požádat osobně na zastupitelském úřadě České republiky. V tomto případě se proces žádosti nezměnil.

Jestliže ve vaší organizaci aktuálně přemýšlíte, kde vzít kvalifikované zaměstnance, zvážení odborníků z výše uvedených zemí může stát minimálně u některých pozic za bližší prozkoumání. Speciálně u dlouhodobého nedostatku odborníků ve vybraných oborech informačních technologií, jako je vývoj aplikací, IT bezpečnost, FPGA, DevOps a DevSecOps, případně některé oblasti SAPu, může být zaměstnání zahraničních specialistů vhodnou cestou. Pokud byste měli zájem o konzultaci k problematice zaměstnávání cizinců, neváhejte mě kontaktovat.

Nedávné články

Kategorie

O mně

Na tomto webu se chci s Vámi podělit o své zkušenosti, nápady a postřehy z praxe, které mohou recruiterům i firmám usnadnit práci. Nebo alespoň nabídnout jiný úhel pohledu.