Recruiter's Diary

Recruiter's Diary

Pomáhám organizacím najít nové zaměstnance do IT a lidem tu pravou práci. Odjakživa mám blízko k lidem a baví mě nalézat řešení tam, kde jiní tápou.

Platy státních zaměstnanců v IT vs. komerční sektor

Máre rádi sci-fi? Já ano, ale pokud se jedná o platové poměry státních zaměstnanců, tak zde není prostor pro nadsázku. Zaujal mě proto nedávný rozhovor s panem Ivanem Bartošem, který má velmi smělé plány.

Hana Kopřivová

postreadingtime

Představa o narovnání platů IT specialistů ve státní správě „na sto tisíc“ korun tak, jak ji v rozhovoru na portálu Lupa.cz prezentuje ministr pro místní rozvoj a místopředseda vlády ČR pro digitalizaci pan Ivan Bartoš, mi přijde poněkud nešťastná. Dovolím si dnes proto malou úvahu nad touto myšlenkou.

Je potřeba si uvědomit, že platy pracovníků ve státní správě, tedy i platy IT specialistů, se řídí Nařízením vlády č. 341/2017 Sb. o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, tedy tzv. „tabulkovými platy“. Pro úplnost uvádím, že platy příslušníků bezpečnostních sborů se řídí Zákonem č. 361/2003 Sb. (o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů) a navazujícím vládním nařízením.

Jak jste možná zaznamenali, k navýšení tarifních platů došlo naposledy na konci roku 2021 novelizací nařízení vlády z roku 2017 a platí pro vybrané skupiny státních zaměstnanců: pedagogy, zdravotníky a příslušníky bezpečnostních sborů. Navýšení se ale nedotklo skupiny pracovníků zařazených v tabulce č. 1, kam řadíme pracovníky ve veřejném sektoru, kteří nespadají do tabulek č. 2 až č. 5. Více k navýšení zde.

A jak takový plat může vypadat v praxi? Zde je malý příklad. Podíváme-li se na zmíněnou tabulku č. 1 výše uvedeného Nařízením vlády č. 341/2017 Sb. zjistíme, že pokud má IT specialista vysokoškolské vzdělání (bakalář/magistr) a praxi do 6 let, nachází se v 11. a 12. platové třídě. Jeho základní plat se tak pohybuje mezi 25.510 CZK až 27.480 CZK hrubého. Polepšit si může díky zvláštnímu příplatku a osobnímu ohodnocení, ale i tak to není ani zdaleka srovnatelné se mzdou na obdobné pozici v soukromé sféře. Zohledníme-li současnou ekonomickou situaci a meziroční inflací přesahující 11 %, není to na vyskakování.

V komerčním sektoru si náš vysokoškolák s praxí do 6 let může na základní mzdě vydělat minimálně dvojnásobek, ne-li více. Zde záleží především na jeho specializaci v IT, odborné praxi a reálných znalostech. Pro názornost uvádím, že nástupní plat absolventa vysoké školy v IT oboru se pohybuje od 30.000 CZK, regionální rozdíly jsou zanedbatelné.

Změnou platových hladin by se narovnání platů IT odborníků jistě řešit dalo. Nicméně pak nastává otázka, proč narovnávat platy jen u jedné skupiny odborníků? Nebylo by vhodnější zohlednit celou kategorii pracovníků odměňovaných podle tabulky č.1? Pak je zde ovšem další otázka, jak samotné navýšení financovat? To je úkol nelehký, hodný politické shody, nikoli génia, a vzhledem ke své komplexnosti není zvládnutelný za jedno funkční období.

Závěr

Pracovní trh se dlouhodobě potýká s převisem poptávky po IT odbornících a každá organizace se snaží nalákat vhodné uchazeče jak nejlépe umí. Ani státní správa není v tomto ohledu výjimkou. Jsou však určité oblasti v IT, kde ani výše zmíněných „sto tisíc“ korun na zaplacení kvalitního odborníka nemusí stačit. Dávno už sice neplatí, že lidé mění práci výhradně kvůli finančnímu ohodnocení, nicméně stále je pro ně v celém balíčku pracovní nabídky velmi důležitým faktorem, protože složenky se samy nezaplatí.

Platy IT odborníků ve státní správě a v komerčním sektoru ještě dlouho srovnatelné nebudou. A byť samotné myšlence fandím, je potřeba si uvědomit, že jejich srovnání by vyžadovalo zásadní změnu přístupu k odměňování všech skupin státních zaměstnanců. Nestačí tak uvažovat selektivně pouze o jedné skupině odborníků. Toto téma si tak říká o hlubší diskusi s odborníky a osobně jsem velmi zvědavá zda a jak se podaří tento smělý plán realizovat.

Nedávné články

Kategorie

O mně

Na tomto webu se chci s Vámi podělit o své zkušenosti, nápady a postřehy z praxe, které mohou recruiterům i firmám usnadnit práci. Nebo alespoň nabídnout jiný úhel pohledu.