Recruiter's Diary

Recruiter's Diary

Pomáhám organizacím najít nové zaměstnance do IT a lidem tu pravou práci. Odjakživa mám blízko k lidem a baví mě nalézat řešení tam, kde jiní tápou.

Benefity v době covidové

Rozšiřování vládních opatření s sebou pro mnoho profesí nese povinnost práce z domova. A dnes už se to netýká jen vybraných pozic IT odvětví, ale prakticky veškerých zaměstnání, ke kterým k jejich výkonu stačí laptop a telefon. Vzhledem k tomu, že historicky byl home office mnoha organizacemi považován za benefit, došlo ve světle současné situace v oblasti benefitů k nemalým změnám. Pojďme se na ně společně podívat.

Hana Kopřivová

6 minutes read

Mnozí z nás jsou zvyklí pracovat s lidmi a pro lidi a home office tak není vždy vhodnou variantou pro každého, i tak je ale aktuálně nutné jej využívat. Minule jsme se podívali na to, jak aktuální zdravotní situace dopadá na zaměstnance i firmy. V dnešním článku si řekneme, jak se vyvíjí pohled na práci z domova, ale také na další benefity v době covidové. Mohou nám tyto benefity pomoci práci z domu zvládat a odpočinout si od neustálého kolotoče povinností?

Home office jako benefit?

Tak schválně, kolik s vás mělo ještě do nedávna možnost práce z domu maximálně jednou týdně schovanou do kategorie benefity? Pokud máte zkušenost s působením ve velkých, mezinárodních firmách, tak mi možná dáte za pravdu, že dříve bylo poněkud ponižující žádat svého nadřízeného pravidelně o home office a to obzvlášť tehdy, pokud jste vždy museli mít připravený dobrý důvod pracovat z domova. Takový postup bylo možné potkat zvláště v takových organizacích, kde si někteří vedoucí home office – neznámo proč – pletou s určitým druhem dovolené. Odůvodnění, že vaše kočka má deprese, když ji necháte samotnou by nejspíš neobstálo nikde… Ale i s rozumným opodstatněním byla občas situace složitější a někteří z nás se tak donedávna jen těžko (a mnohdy neúspěšně) snažili získat alespoň ten jeden den v týdnu pro práci z domova, aby mohli třeba v klidu dodělat resty, nebo aby měli potřebný čas na přípravu obchodní prezentace pro klienta.

Práce z domova však díky nepříznivé zdravotní situaci nabyla úplně nových rozměrů. V některých profesích nejen že o ni už nemusíme žádat, ale je povinná, protože na režim home office najela většina firem ze zdravotních důvodů. Tam, kde z určitých důvodů pracovat z domova nelze, pak často dochází ke střídání pracovníků tak, aby se vzájemně nepotkávali a snížilo se tak riziko přenosu potenciální nákazy.

Pokud jde o samotná pracoviště, tak se velkou výhodou ukazuje být členění prostoru na menší kanceláře, oproti velkokapacitním otevřeným prostorám s desítkami lidí na jednom místě. Asi není třeba dodávat, že klasický open space je dnes přežitý koncept a padesát lidí v jedné kanceláři už snad v moderních podnicích nepotkáte. Zdravotní rizika takových prostor jsou nasnadě, obzvlášť pokud není optimálně nastavená výměna vzduchu a jeho čištění.

Odvrácená strana home office

Ne vždy je však práce doma ideálním řešením a mnozí jí vnímají jako nutné zlo, které se snaží s vypětím sil prostě přežít. Pokud žijeme v malém bytě 2+kk a kromě gauče a jídelního stolu se další možný prostor pro práci omezuje už jen na ložnici (nedoporučuji!), není to snadné. Legrace končí ve chvíli, kdy navíc nežijeme sami, ale v páru, s dětmi, a nedej bože ještě se starší generací. To už sice vyžaduje větší byt, nebo dům, ale neřeší to ten hlavní problém, totiž že doma prostě není pro práci vhodné prostředí. Pokud máte svůj malý pracovní kout se stolem a židlí, pak podle průzkumu, který jsem nedávno realizovala mezi svými klienty, rozhodně patříte k těm šťastnějším.

Práce z domova nám také komplikuje komunikaci v týmu a je těžší udržet si přehled o tom, co kdo vlastně aktuálně řeší, co je důležité a co naopak ne. V tomto ohledu nám pomáhají komunikační nástroje a sdílené kalendáře. Většina týmových porad se nyní přesunula do on-line prostředí.

Pro distribuované týmy je to forma přirozená, jinak tomu ale je u týmů, které dosud sdílely jednu kancelář a jejichž členové byli zvyklí spoustu věcí řešit operativně na chodbě, u kafe apod. Pokud váš tým spadá do druhé jmenované kategorie, doporučuji vytvořit si systém pravidelné komunikace podle dosavadních zvyklostí tak, aby se neztrácely důležité informace a abyste nadále udržovali týmového ducha. Některým zaměstnancům se na home office často stane, že se tak zaberou do práce, že snadno ztratí pojem nejen o čase, ale i o týmových aktivitách. Toto riziko je potřeba vnímat a nastavit optimální komunikační strategii i pro práci z domova. Zároveň je však potřeba dbát na to, aby kolegové neměli pocit neustálého dohledu, takže telefonát každou hodinu s obsahem „Cos to udělal, Pepíku?“ opravdu není vhodný.

Přehodnocení benefitů

Home office nám teď z běžného konceptu zaměstnaneckých výhod tak nějak vypadl. Zaměstnavatelé v reakci na aktuální opatření benefity revidují a upravují je, nebo některé nevyužitelné dočasně obměňují. Dobrým příkladem je příspěvek na sport, nebo permanentka do fitka, kterou teď jen těžko využijeme. Nejčastěji firmy tento benefit nahrazují rozšířeným vzděláváním (on-line kurzy, firemní školení), nebo poukazy na nejen odbornou literaturu a e-booky. Dále se setkávám s navýšením příspěvků na služby benefitních portálů, s vidinou toho, že byť aktuálně není díky vládním opatřením jejich čerpání možné, mohou si je zaměstnanci později vybrat v o to větší míře. Sem spadají obvykle služby jako jsou masáže, wellness ale i výše zmíněný sport.

V jenom případě jsem se setkala s podporou venkovních volnočasových aktivit, kdy společnost na základě podnětů od zaměstnanců nahradila permanentku do fitness a wellness poukazem na sportovní zboží od Českého výrobce. Tím nejen umožnili svým zaměstnancům věnovat se venkovnímu sportu, ale také podpořili domácí ekonomiku. Tento příklad může být pěknou ukázkou toho, že když se chce, tak to jde a dá se vytvořit i pěkný synergický efekt.

Setkala jsem se také s využitím financí na benefity úplně jiným způsobem. Po dohodě se zaměstnanci se například jedna z firem, se kterými spolupracuji, rozhodla darovat finanční prostředky, které standardně v průběhu roku používají na nákup vstupenek na divadelní představení samotným divadlům, aby je tak podpořili v nelehké situaci.

Velmi pěkným řešením v přehodnocení benefitů, s nímž jsem se také setkala, je podání pomocné ruky pracujícím rodičům. Jeden z mých zákazníků se rozhodl využít služeb nejmenovaného e-shopu s potravinami a spotřebním zbožím a v zaměstnaneckých benefitech nahradil příspěvek na sport kredity na týdenní nákup v tomto e-shopu v hodnotě stejné, jakou měla permanentka. Vize byla taková, aby rodiče nemuseli ztrácet čas sháněním nákupu po práci a měli tak více času pro rodinu. Řekněte, kdo by v takové firmě nechtěl pracovat?

Závěr

Zaměstnavatelé si uvědomují, že díky home office řada z nás prací tráví více než 8 hodin denně, což z hlediska pracovních návyků není žádoucí, protože u některých pracovníků klesá produktivita a vyšší čas strávený prací má negativní vliv na soukromý život. Pokud jsou lidé na práci z domu dlouhodobě zvyklí a vytvořili si doma vhodné prostředí, mnoho se pro ně v současné době nemění. Jestli k takovým lidem nepatříte, mám pro vás pár tipů:

  • snažte se vstávat ve stejnou hodinu, jako když jdete do práce,
  • vytvořte si „kancelář“ a mějte po ruce vše, co k práci potřebujete,
  • stanovte si denní plán toho, co chcete zvládnout (ideálně den předem),
  • rozdělte si pracovní den na menší časové úseky,
  • zařaďte pauzy jaké máte v běžném pracovním dni,
  • připravte si oběd na další den spolu s večeří, ušetříte tak čas neustálým vařením,
  • máte-li možnost, delegujte běžné domácí práce na nepracující členy rodiny,
  • naučte se říkat (nejen) kolegům a nadřízeným „ne“, pokud je to vzhledem k situaci na místě.

P.S. Nemyslete si, já taky pracuji v kuchyni, takže jsem v tom s vámi :)

Nedávné články

Kategorie

O mně

Na tomto webu se chci s Vámi podělit o své zkušenosti, nápady a postřehy z praxe, které mohou recruiterům i firmám usnadnit práci. Nebo alespoň nabídnout jiný úhel pohledu.