Recruiter's Diary

Recruiter's Diary

Pomáhám organizacím najít nové zaměstnance do IT a lidem tu pravou práci. Odjakživa mám blízko k lidem a baví mě nalézat řešení tam, kde jiní tápou.

Nebojte se změny

V současnosti se z pochopitelných důvodů mnoho lidí bojí hledat nové zaměstnání, byť by je v tom současném mnoho tížilo. Přestože aktuální situace rozhodně není jednoduchá, neznamená to, že by hledání nové pozice bylo nutně špatným krokem...

Hana Kopřivová

5 minutes read

Každý den se setkávám s otázkami kandidátů, jestli je vůbec dobrý nápad přemýšlet o nové práci v této nelehké době. Každého z nás ovlivňují jiné okolnosti a liší se i naše priority, proto není možné dát na takový dotaz jednoduchou odpověď. Proto vždy vycházím z konkrétní situace, kdy s kandidátem detailně rozebereme klady i zápory. Kouzlo takové diskuse spočívá v tom, že můžeme otevřeně mluvit o všech aspektech změny, které nás trápí, aniž bychom se museli obávat hodnocení nebo kritiky. Debata s nezaujatým pozorovatelem nám umožní vyslovit nahlas naše plány i obavy, které tak dostanou konkrétnější podobu a tím se i daleko lépe přiblížíme k tomu, co vlastně chceme.

Nedávno jsem pracovní změnu rozebírala s jedním IT specialistou, říkejme mu třeba Lukáš. Do jeho situace se jednou dostane každý, kdo je ve svém oboru šikovný a práce ho baví. Lukáš je velmi kreativní back-end vývojář, který se nebojí přicházet s novými nápady a posouvat tak celý vývoj kupředu. Má více než osm let praxe a na současné pozici je téměř čtyři roky, takže polovinu své kariéry. Práce ho baví, jen už to není takové, jako když ve firmě začínal. Zajímá mě tedy, co se změnilo. Nad odpovědí chvíli přemýšlí a následně mi jako první faktor vysvětluje změnu ve vedení firmy. Jeho zaměstnavatel spadá do mezinárodního koncernu a lokální pobočka byla dlouho řízena kolegy z Polska. Pak ovšem došlo ke změně a českou pobočku dostal na starost český management. Z nějakého důvodu si styl vedení úplně nerozumí s dosavadní firemní kulturou a začíná se zadrhávat nejen komunikace, ale také přidělování práce a hodnocení zaměstnanců. Takže Lukáš má pocit, že místo obvyklých debat o co nejlepším možném řešení se vývojový tým dostal do situace, kdy dělají software tak, jak zákazník chce bez ohledu na to, zda je vybrané řešení vhodné nebo ne. Chybí mu konstruktivní diskuse jak ze strany vedení, tak od byznysové části týmu. Do toho mu ještě za poslední dobu přibývá úkolů, ale jeho výplatní páska se doposud navyšovala jen o inflaci. Jako další faktor Lukáš zmiňuje absenci rozvoje, hlavně pokud jde o novější technologie a odborný růst.

Ptám se jestli o svých pocitech mluvil se šéfem a jak to dopadlo. Jeho nadřízený údajně sice pochopení měl, vyšší vedení ale už moc ne, takže vše zůstalo při starém. Lukáš tedy uvažuje o tom, že si najde novou práci. Jenže myslí i na rodinu, protože má doma manželku na mateřské se dvěma dětmi, hypotéku a k tomu všude řádí virus. Vezmeme to od priorit. Ptám se tedy, který z výše uvedených faktorů Lukášovi v práci vadí natolik, že už to nemůže dlouho snášet? Je to absence férové diskuse nad technickým řešením, až pak to ostatní. Pokračujeme otázkou, jaké jsou vyhlídky na pozitivní změnu. Těžko říct, spíše žádné. Má rodina dostatečnou finanční rezervu, kdyby se něco pokazilo? Má, takže by to měli zvládnout. A nakonec neméně podstatná otázka: má pro případnou změnu podporu rodiny? Lukáš říká, že jeho žena je úžasná, takže ho určitě podpoří, ale ještě to s ní chce probrat a případná změna bude společné rozhodnutí. Při diskusi jsme našli odpovědi na většinu otázek, které je v jeho situaci potřeba vzít úvahu. Nutno říct, že Lukáš je založením optimista a po zralé úvaze zhodnotil své možnosti jak nejlépe mohl. Pokud jej rodina podpoří, nemá změnou co ztratit. Může získat práci, ve které bude spokojený a kde se bude moct dál rozvíjet. A pokud zatím nic vhodného nenajde? Není kam spěchat, ta správná pozice se může za chvíli objevit.

Moje práce je pomoci mu najít tu pravou příležitost. Společně vybíráme takové firmy, kde by mu mohla vyhovovat firemní kultura, technologie i způsob práce v týmu. Dostane ode mne všechny podklady, které potřebuje a pokud chce, tak i pár tipů, jak zapůsobit na pohovoru. Pro Lukáše je důležité mít co nejvíce informací k budoucí práci, proto mu doporučuji se na každém pohovoru co nejvíce ptát, aby si udělal komplexní představu. Já mu o klientech a projektech řeknu hodně, protože mám dobře navázané vztahy s manažery, nicméně nejsem technik a některé informace musí Lukáš probrat s potenciálním zaměstnavatelem sám. Je důležité, aby si s budoucím šéfem rozuměli a padli si do oka, aby pro něj práce v nové firmě měla smysl a splňovala jeho očekávání. Jinak to neklapne.

Takže pokud podobně jako Lukáš přemýšlíte nad změnou práce, nebojte se promluvit si o tom s nezávislým náborářem. Díky jeho znalostem pracovního trhu můžete získat spoustu cenných informací a zeptat se na cokoli, co Vás aktuálně zajímá. Recruiter by Vám měl být schopen nabídnout nezaujatý pohled na Vaši situaci a poradit, jak postupovat dál. A pokud u něj nenajdete radu a pochopení, pak to nebude ten pravý parťák.

Změna je přirozenou součástí našeho pracovního života a ačkoli se nám může na první pohled zdát náročná nebo riskantní, přehnaný strach z ní není na místě. Aktuální zdravotní situace řadu z nás v minulých měsících přinutila zpomalit a obrátila tak pozornost od vysokého pracovního výkonu zpět k našim potřebám. A to je konec konců dobře, protože jen spokojení lidé mohou přinášet firmám dlouhodobě kvalitní výsledky.

A jak to dopadlo s Lukášem? Dnes už pracuje v nové společnosti a je spokojený… Stejně jako jeho nový zaměstnavatel.

Nedávné články

Kategorie

O mně

Na tomto webu se chci s Vámi podělit o své zkušenosti, nápady a postřehy z praxe, které mohou recruiterům i firmám usnadnit práci. Nebo alespoň nabídnout jiný úhel pohledu.